Over ons
IkPas is een interventie die sinds 2015 Nederlanders uitdaagt om hun alcoholgebruik op pauze te zetten, doorgaans voor minimaal 30 dagen. Deze alcoholpauze helpt deelnemers bewust te worden van hun drinkpatronen en de impact van alcohol op hun leven en de maatschappij. Het doel van IkPas is om het alcoholgebruik te verminderen en mensen te helpen een gezondere leefstijl aan te nemen. De campagne biedt ondersteuning via nieuwsbrieven, blogs, een helpdesk en coaches.
Hoe is IkPas ontstaan?
IkPas is in 2014 opgericht door Rob Bovens en Martijn Planken, en werd niet alleen geïnspireerd door internationale alcoholvrije initiatieven zoals ‘Ocsober’, maar ook door landelijke initiatieven om tussen carnaval en Pasen geen alcohol te drinken (vastenperiode). Het programma startte als een lokale campagne en groeide al snel uit tot een landelijk initiatief, dankzij steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en het Nationaal Preventie Akkoord. Sinds 2018 maakt IkPas deel uit van het basispakket verslavingspreventie van Verslavingskunde Nederland.
Het Team van IkPas
De organisatie van IkPas is in handen van Stichting Positieve Leefstijl (SPL), met Rob Bovens als projectleider en Martijn Planken als campagneleider. Daarnaast bestaat het team uit Sanne de Koning, contentmanager, Helena Huijssoon, coördinator helpdesk, Katja Klarenbeek, redacteur/coördinator nieuwsbrief en Kim Joe Lie, acquisitie en partner manager.
Samenwerkingspartners
IkPas werkt nauw samen met alle regionale GGD's en alle verslavingszorginstellingen in Nederland en ook met diverse gemeenten. Daarnaast zijn Verslavingskunde Nederland (VKN), het Trimbos-instituut, onderzoeksinstituut Tranzo (Tilburg University) en Alcohol Change UK belangrijke partners. Ook werkt IkPas samen met zorgprofessionals die de interventie aanbevelen aan patiënten. De financiering wordt verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze brede samenwerking versterkt de impact van IkPas en maakt het mogelijk om de campagne op grote schaal te verspreiden.
Certificering en Erkenning
IkPas is officieel erkend door het RIVM Loket Gezond Leven. Deze erkenning benadrukt de effectiviteit van de interventie en de waarde voor preventie van alcoholgebruik. IkPas is opgenomen in de interventiedatabase van het Loket Gezond Leven en heeft momenteel de status ‘eerste aanwijzingen voor effectiviteit’. Verdere wetenschappelijke publicaties in 2025 kunnen deze erkenning mogelijk verhogen. Meer informatie.
Effectiviteit van IkPas
Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan IkPas gemiddeld 35 procent minder drinken na afloop van de interventie, gemeten over een periode van acht maanden. Wetenschappelijke evaluaties tonen aan dat deelnemers niet alleen minder alcohol drinken, maar zich ook fysiek en mentaal fitter voelen. Bovendien blijft een aanzienlijk percentage van de deelnemers (40-50 procent) terugkomen om deel te nemen aan meerdere challenges.